22 Aug
22Aug

האם יש חובת הסכם ממון לזוגות נשואים?

האם יתכן שלזוג נשוי יש הסכם ממון והם לא יודעים את זה?

האם לכל הזוגות הנשואים בישראל (לאחר שנת 1974) יש הסכם ממון?

התשובה לשלושת השאלות האלה היא זהה לחלוטין. התשובה היא כן.

רבים לא יודעים זאת, אבל בישראל יש הסכם ממון חובה לזוגות נשואים. 

חוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג-1973 - מגדיר חובה מוחלטת להסכם ממון בין בני זוג:

"3.    (א)  לא עשו בני הזוג הסדר ממון, ואם עשו – במידה שההסכם אינו קובע אחרת, יראום כמסכימים להסדר איזון המשאבים לפי פרק זה, ויראו הסדר זה כמוסכם בהסכם ממון בעל תוקף שנתמלאו בו הוראות סעיף 2."

החוק קובע, הסדר מסוים, אשר נחשב כהסכם ממון בין הצדדים, וזאת לכל זוג שהתחתן בישראל מיום תחולת החוק.

היינו, השאלה אשר עומדת בפני בני זוג אשר עומדים להינשא, אינה האם לכרות הסכם ממון או לא. החוק לא מותיר שיקול דעת. השאלה הנכונה היא בעצם: האם להסתפק בהסכם הממון המדינתי? או שמא כדאי להכין הסכם ממון פרטני, אישי ומותאם למידותיהם של אותו זוג.

לדעתי, כמובן שעדיף הסכם ממון אשר תפור למידותיהם וצורכיהם הספציפיים של כל זוג אשר עומד להתחתן. יש לכך סיבות רבות. די לציין שהסכם ממון פרטי לוקח בחשבון את רצונותיהם של בני הזוג, והסכם הממון המדינתי לא. הסכם ממון פרטי לוקח בחשבון את מצבת הנכסים של בני הזוג, רמות ההכנסה שלהם, הרצונות שלהם - וכך ניתן להתאים אותו באופן כירוגי בעבורם. הסכם ממון פרטי יהיה גם יותר "חזק" משפטית ויכול למנוע התדיינות משפטית מרובה, שלעתים נגררת שנים בבית המשפט. אתן שתי דוגמאות. הסכם הממון המדינתי, מאפשר לבן/בת זוג, לדרוש איזון משאבים לא שיוויוני. לדוגמה, שבן זוג יקבל 70 אחוז מהרכוש, ובת הזוג 30% מהרכוש (או ההיפך). מדובר באפשרות משפטית, אשר יכולה לייצר מאבקים משפטיים ארוכים מאוד. הסכם ממון פרטי שלא מאפשר איזון משאבים לא שיוויוני, יכול למנוע התדיינות ארוכה בסוגיה זו. כך גם לדוגמה בנושא ירושות ומתנות. לפי הדין, הסכם הממון המדינתי מאפשר להעלות שלל טענות בגין נכסים אלה, ולכן ניתן להיגרר להליכים משפטיים ארוכים, יקרים ומתישים. הסכם ממון פרטי, יכול לתת וודאות גבוהה יותר, ולקבוע בצורה ברורה מה דין נכסים אלה, ובכך יש אולי בשביל למנוע הליכים משפטיים ארוכים במקרה של פירוד. 

מונחי מפתח:

הסכם ממוןחובת הסכם ממון חוק יחסי ממוןאיזון משאבים לא שיוויוניחזקת השיתוף
איזון משאביםנכס לא בר איזוןירושהמתנה נישואין


רון פיין - עורך דין: הסקירה הנדונה הינה כללית ואינה תחליף לייעוץ משפטי

הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.